ANTALYA – Bu yıl 18’inci kez düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Antalya’da 16-26 Aralık tarihleri arasında 100’e yakın film gösterimi, söyleşiler ve panellerle izleyiciye merhaba demeye hazırlanıyor. DİSK Akdeniz Bölge Temsilciliği, KESK Antalya Şubeler Platformu, Antalya Tabip Odası ve Halkevleri Antalya Şubesi tarafından ‘sponsorsuz, yarışmasız, ücretsiz, alternatif bir festival’ olarak düzenlenen programla ilgili bilgi veren Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, 2006 yılında ‘Üretin gösterelim’ sloganıyla başlayan festival yolculuğunu 18 yıldır Anadolu’nun farklı illerde sürdürdüklerini söyledi. Dünyadaki işçi filmleri festivallerinin ortak ağıyla üretilen filmleri ücretsiz olarak gösterime sunduklarını belirten Öztürk, ana akım sinema salonları tekeline karşı, bu salonlarda yer bulamamış filmleri izleyiciyle buluşturduklarını ifade etti.
100’E YAKIN UZUN VE KISA METRAJ FİLM
İşçi Filmleri Festivali’nin yapıldığı şehirlerde oluşturulan komitelerin gönüllü olarak emek verdiğine vurgu yapan Kadir Öztürk, “Hazırlık komitemiz, Antalya’da gerçekleştirilecek festivalin bütün hazırlıklarını tamamladı. Bu yıl yine çeşitli ülkelerden ve Türkiye’den ezilenlerin, sömürülenlerin, direnenlerin öykülerini anlatan 100’e yakın uzun metrajlı ve kısa filmin yanı sıra belgeseller de seyirciyle buluşacak. Antalya merkezin yanı sıra Finike ve Kaş’ta da gösterimlerimiz olacak. Sendikalar ve kitle örgütleri Antalya’daki gösterim yerlerimiz olacak. Festivalin açılışını, 16 Aralık Cumartesi akşamı saat 20.00’de Konyaaltı Cemevi Korkmaz Tedik Salonu’nda yapacağız. Açılışta emek, özgürlük, doğa ve kent savunularında emeği geçen dostlarımıza ödül töreni olacak” dedi.
‘SANAT İYİLEŞTİRİR, UMUT YAYILIR’
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sansür tartışmalarıyla başlayıp festivalin iptal edilmesine giden krizin odağında yer alan Kanun Hükmü filminin yönetmeni Nejla Demirci’nin de festivale katılacağını söyleyen Öztürk, Türkiye’de son yıllarda çok sayıda festival ve filmin yasaklandığına dikkat çekti. Öztürk, şöyle konuştu:
“Bir replik umut verir, umut yayılır. Bir sahne yüzümüzü güldürür, mutluluk yayılır. Bir müzik hüznünü içimizde tuttuğumuz acılara dokunur, acılar yayılır. Sanat iyileştirir. Bir gerçekle yüzleştirir, yalanın mumu söner. O yüzdendir ki diktatörlüklerde festivaller yasaklanır, müzik engellenir, kitaplar yakılır. Kanun Hükmü belgeselini hazırlamaya başladığı ilk günden itibaren baskılara uğrayan, Altın Portakal Film Festivali’nde iktidarın baskılarının sonucu belgeseli yasaklanan yönetmen Nejla Demirci aramızda olacak.”
SANSÜRLENEN YÖNETMEN DEMİRCİ İLE SÖYLEŞİ
Festivalin 16 Aralık saat 20.00’de Konyaaltı Cemevi’nde gerçekleşecek açılış galasında, Adres, Don Don Kurşunu, Living Wage filmleri seyirciyle buluşacak. Ardından Eda Dere, Deniz Tanrıverdi ve Hekimhan Hekimoğlu’nun müzik dinletisi de olacak. Festival kapsamında Nejla Demirci ve Sibel Tekin, 17 Aralık’ta saat 15.00’te Antalya Tabip Odası’nda söyleşiye katılacak.
Türk Tabipleri Birliği’nin şubat depremlerinin ardından bölgede yürüttüğü çalışmaları konu alan ‘Duvarsız Odalar: Dayanışmadan Süzülen Umut’ belgeseli saat 13.00’te Antalya Tabip Odası’nda gösterilecek. Gösterimin ardından saat 21.00’de ise Baküs Sahne’de filmin yönetmeni Sibel Tekin ve ‘Kanun Hükmü’nün yönetmeni Nejla Demirci ile bir söyleşi gerçekleştirilecek.
KISA VE UZUN METRAJ POLİTİK FİLMLER
1968’de üniversiteye başladığında öğrenci hareketlerine katılan, dönemin öğrenci liderlerinin yanında mücadele eden Tayfur Cinemre’nin, ODTÜ’den işkencehaneye, hapishaneye ve arkadaşlarının katledilmesine tanıklığına giden yolculuğunu anlatan, ‘Beyaz Motosiklet Devrimin Beyaz Küheylanı’ belgesel filmi, 17 Aralık’ta saat 19.00’da Baküs Sahne’de gösterilecek. Ardından filmin yönetmenleri Esma Karaca, Sibel Tekin ile Baküs Sahne’de bir söyleşi yapılacak. 24 Aralık’ta ise Hacı Bektaş Cemevi Salonu’nda düzenlenecek panelde, DİSK Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin ve DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, işçi hareketinin geleceğini konuşacak. Lacivert Gece, İşçilerin Devrimi gibi politik filmlerin yer aldığı film seçkisinde, Larva, Kefşan, Karıncanın Ayak İzleri, Sokak Lambası, Living Wage, Melancholic Breasts gibi kısa filmler de yer alacak.